Bob’s kijk op: Deel 5

Bob’s kijk op: Deel 5

Bob Vereijken
Bob Vereijken
Leestijd 2 minuten

Het einde van je werkgeluk: vervangbaar zijn

Op dit moment zijn er veel vacatures. Dat lijkt ideaal als medewerker: je kan doen wat je wil. Maar er zit ook een gevaar in. Voor werkgevers natuurlijk, omdat ze moeilijk aan (goede) mensen kunnen komen, maar ook voor medewerkers. Functies worden er namelijk nogal oppervlakkig door. Hoe we kunnen voorkomen dat we allemaal vervangbare medewerkers worden? Daar heb ik wel een idee over.

Loont jobhoppen?

Overstappen naar een andere baan gaat gemakkelijk. Een andere organisatie staat te springen om mensen, dus je bent waarschijnlijk meer dan welkom. Veel mensen maken daar dankbaar gebruik van. Ze stappen over als ze daar zin in hebben. Onder de voorwaarden die zij willen.

Word jij een vervangbare medewerker?

Dat heeft automatisch (vervelende) gevolgen. Allereerst voor werkgevers. Zij weten dat medewerkers van de een op de andere dag kunnen vertrekken. Daarom dekken ze zich in. Ze zorgen ervoor dat ze niet meer afhankelijk zijn van de kennis en ervaring van hun medewerkers. Daardoor wordt elke medewerker vervangbaar. Iedereen kan in principe de functie invullen, want dat is handig als er plots iemand weggaat.

Geen uitdaging meer in je werk

Functies worden zo uitgehold. Ze hebben geen diepgang meer. Dat is niet goed voor een organisatie: want hoe kun je nou beter werk leveren als alles zo oppervlakkig is? Maar ook voor medewerkers is het een slechte ontwikkeling. Uitgeholde, oppervlakkige functies zijn gewoon niet leuk. Ze zijn niet uitdagend. Zo blijf je zitten met een baan die je alleen maar hebt omdat je geld moet verdienen. Zou jij elke dag met plezier naar je werk gaan als je zo’n baan had? Precies.

Wat ik ervan vind

Mijn advies is dus: werkgever, zet in op binden en boeien. Zorg dat mensen graag bij jou (blijven) werken. Geef ze uitdaging, luister naar ze en help ze ontwikkelen. Aan vervangbare medewerkers heb je namelijk niets.

En medewerker: blijf uniek. Word niet vervangbaar voor iemand anders. Laat zien dat jij echt iets toevoegt. Daarmee til je je werk – en jezelf – naar een hoger niveau, en daar wordt het alleen maar leuker van. Dat weet ik zeker!

Denk jij er ook zo over? Of totaal anders? Ik heb het er graag eens met je over.

Bob Vereijken
Bob Vereijken

Telefoonnummer

0653493243

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd