Werken bij een uitzendbureau: hoe gaat dat?

Werken bij een uitzendbureau: hoe gaat dat?

Wij van FlexExpert
Wij van FlexExpert
Leestijd 3 minuten

Veel mensen denken dat uitzendbureaus er alleen zijn voor mensen die vakantiewerk of een bijbaantje zoeken. Maar dat is helemaal niet waar. Sterker nog: 35% van de werkzoekenden vindt een vaste baan via een uitzendbureau. In deze blog doorbreken we een aantal clichés en leggen we uit hoe werken bij een uitzendbureau nou écht in z’n werk gaat.

Wat doet een uitzendbureau?

Als je werk zoekt, kun je je gratis inschrijven bij een uitzendbureau. Bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers melden zich ook bij het uitzendbureau. Een medewerker van het uitzendbureau, ook wel een recruiter genoemd, kijkt of er een match is tussen de vraag van de bedrijven en de mensen die werk zoeken. Is die er niet, dan probeert de recruiter via een andere weg een goede kandidaat te vinden. Bijvoorbeeld door de vacature op social media of een vacaturewebsite te zetten.

Is het een match?

Zo’n match komt er natuurlijk niet zomaar. Als je je inschrijft als werkzoekende, plant de recruiter een gesprek met je in om te bespreken wie je bent en wat voor soort werk je graag wilt doen. Je neemt je cv mee en vertelt over je opleidingen en ervaring. Aan de hand van dit gesprek gaat de recruiter voor je aan de slag. Vaak staat het grootste gedeelte van de vacatures op de site, maar het kan zijn dat de vacature die precies bij jou past er net niet op staat. Daarom is het verstandig om je wél in te schrijven bij het uitzendbureau. Zo kunnen de recruiters actief op zoek naar een baan die bij jou past.

Maar je kan je ook inschrijven omdat je iets anders wilt. Of zelfs een carrière switch. Wat je dan precies wilt doen, wordt besproken. Als we een duidelijk beeld hebben, gaan het uitzendbureau op zoek naar de werkgever die bij jou en je wensen past.

Aan de slag!

De recruiter bekijkt samen met jou een of meerdere vacatures. Als er iets voor je bij zit, legt de recruiter je cv voor aan het bedrijf waar je wilt solliciteren. Vinden ze daar ook dat jij bij de functie en het bedrijf past? Match! De recruiter belt je op met het goede nieuws. Dan ga je voor de eerste keer naar het bedrijf voor een kennismakingsgesprek. Als het in het echt ook klikt, kun je aan de slag bij je nieuwe baan. Die kan fulltime of parttime zijn, een korte opdracht of juist een baan voor onbepaalde tijd.

Hoe gaat het verder?

De vacature is ingevuld! Jij hebt een leuke baan en het bedrijf heeft er een goede medewerker bij. Maar dan is het werk van het uitzendbureau nog niet afgelopen. Je krijgt van het uitzendbureau je arbeidsovereenkomst, je salaris en andere arbeidsvoorwaarden die rechtstreeks zijn overgenomen uit de cao van je nieuwe werkplek. Dat betekent dus dat je hetzelfde verdient als je collega’s die rechtstreeks bij het bedrijf een arbeidsovereenkomst hebben. Het uitzendbureau zorgt ervoor dat je je salaris uitbetaald krijgt en dat je je loonstroken kan zien via een portal.

Hoe verdient een uitzendbureau geld?

Het bedrijf waar je werkt, betaalt voor elk uur dat jij daar werkt een bedrag aan het uitzendbureau. Dit bedrag bestaat uit jouw cao-loon met eventuele vergoedingen, premies, afdrachten, vakantiegeld en vakantiedagen en een marge voor het werk van het uitzendbureau. Het is dus niet zo dat het uitzendbureau geld van jouw loon inhoudt. Jij krijgt gewoon wat je volgens de cao verdient met je harde werk!

Nu weet je precies hoe werken bij een uitzendbureau echt gaat. Snap je iets toch nog niet helemaal, heb je vragen of wil je je graag inschrijven bij FlexExpert? Dan kun je ons altijd bellen of mailen. Langskomen mag natuurlijk ook, vinden we gezellig!

Wij van FlexExpert
Wij van FlexExpert
Algemeen

Telefoonnummer

050 309 73 40

E-mailadres

wij@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd