Vast vs. flexwerk
Er is een recordaantal vacatures en de tekorten blijven maar groeien: in het eerste kwartaal van 2022 stonden er nog 133 vacatures open per 100 werklozen, in het tweede kwartaal waren dat al 143 (CBS). De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het werk daar niet onder komt te lijden? Met goede wet- en regelgeving voor vaste, flexmedewerkers én ZZP’ers komen we een heel eind.
Personeelstekort in Nederland
Eerst even terug naar de basis van het probleem. Hoe komt het dat er zo’n groot personeelstekort is? Nu de coronacrisis voorbij is, trekt de economie aan. Daardoor zijn er meer werkende mensen nodig. En de mensen die door corona hun baan verloren, hebben al lang wat anders.
Niet alleen door corona
Een andere reden voor het grote personeelstekort in Nederland is al jaren voorspeld: vergrijzing. Mensen worden steeds ouder en er komen minder kinderen bij. En wat kunnen baby’s en bejaarden niet? Juist, werken.
Hoe los je dat op?
Maar ja, het werk zal toch moeten gebeuren. Daarom geven bedrijven meer contracten uit, voor bepaalde én onbepaalde tijd. Een kwestie van vraag en aanbod. Uitzendbureaus moeten daar wel aan meedoen. Want zonder mensen die willen werken, zijn uitzendbureaus ook niks.
Een nieuwe wet voor arbeidscontracten: de WAB
In 2020 ging de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in. Deze wet moet ervoor zorgen dat medewerkers sneller een contract voor onbepaalde tijd krijgen. En de wet zorgt ervoor dat de verschillen tussen vaste en flexibele medewerkers kleiner worden: oproepkrachten en payrollmedewerkers hebben meer zekerheid.
Regels voor ZZP’er nog altijd niet veranderd
Fijn voor de medewerkers natuurlijk. Maar best lastig voor werkgevers die graag tijdelijke medewerkers in dienst nemen. Voor hen is het nu vaak aantrekkelijker om een ZZP’er in te schakelen. Want de regels voor ZZP’ers zijn nog lang niet klaar. De overheid is bezig met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar die ligt er nog lang niet.
ZZP’ers in plaats van uitzendkrachten
Het risico daarvan? Dat er een verschuiving komt van sterk-gereguleerde uitzendkrachten naar een ongereguleerde groep ZZP’ers. Uitzendkrachten hebben (bijna) dezelfde voorwaarden als vast personeel, terwijl werken met ZZP’ers veel onzekerder is en veel meer risico’s met zich meebrengt.
Wat ik daarvan vind?
Het wordt tijd dat de overheid het hele speelveld gaat overzien. Want eigenlijk hebben de uitzendbureaus in Nederland het best goed voor elkaar!
Heb jij hier een ander idee over? Ik ga graag eens met je in gesprek.