Bob’s Kijk Op: Deel 1

Bob’s Kijk Op: Deel 1

Bob Vereijken
Bob Vereijken
Leestijd 2 minuten

Zit samenwerken met een uitzendbureau vol risico’s?

Het korte antwoord? Nee. Het lange antwoord? Dat vertel ik je hieronder. Het zit namelijk zo: als je gaat samenwerken met een uitzend- of payrollbureau ben je als werkgever (inlener, omdat je eigenlijk personeel van het uitzendbureau ‘leent’) ook verantwoordelijk voor het personeel. Is het uitzendbureau onbetrouwbaar en betalen ze bijvoorbeeld de loonheffing niet, dan heb jij ook een probleem. Daarom moet je voordat je met een uitzendbureau in zee gaat goed je huiswerk doen. Dan zit er minimaal risico in het werken met een uitzendbuerau.

Wat moet je weten voordat je een uitzendbureau inschakelt?

Er is een aantal dingen waarop je het uitzendbureau kunt checken. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Lijkt alles goed geregeld? Dan is er erg weinig risico en kun je prima de samenwerking aangaan. Dit kun je allemaal controleren:

  1. De Waadi-check

Iedereen die uitzendkrachten uitleent, moet ook zo geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. Volgens de wet Waadi hebben uitzendbureaus een registratieplicht. Met de Waadi-check controleer je of het uitzendbureau goed geregistreerd staat.

  1. Het SNA-keurmerk

De SNA (Stichting Normering Arbeid) controleert twee keer jaar of uitzend- en payrollbureaus hun verplichtingen nakomen. Bijvoorbeeld op het gebied van belasting afdragen. Doen ze dat altijd netjes? Dan krijgen ze het SNA-keurmerk. Op de site van de SNA kun je controleren of het uitzendbureau het keurmerk heeft.

  1. Verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid

Een verklaring betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid is een document dat het uitzendbureau kan opvragen bij de belastingdienst. In dit document bevestigt de belastingdienst dat de organisatie hun betalingen op orde heeft. Wil je dat graag controleren? Vraag dan een kopie van dit document bij het uitzendbureau.

  1. G-rekening

Een G-rekening is een rekening van het uitzend- of payrollbureau. Deze rekening openen ze bij de belastingdienst. Je kan er alleen loonheffingen en btw mee betalen. Als inlener kun je het uitzendbureau vragen om zo’n rekening te openen. Jij stort dan een bedrag op de G-rekening dat ongeveer hetzelfde is als de loonheffingen en btw die de uitzend-payroll-organisatie moet afdragen. Als dan blijkt dat de organisatie de belasting niet goed betaalt, kom jij niet in de problemen. Je kan namelijk bewijzen dat jij het wel hebt betaald.

  1. Checklist

Als je alle zaken hierboven kloppen, zit je al wel aardig safe. Maar als je écht alles wil weten, heeft de overheid een checklist die je na kan gaan. In de checklist zitten items die je bekend voorkomen zoals de Waadi-check, maar nog een paar zaken die ik hierboven nog niet genoemd heb. Ook handig: aan het einde van de checklist krijg je een overzicht van de verbeterpunten.

Dus: heeft een uitzendbureau risico’s of niet?

Het risico is nooit nul. Maar als je alles hierboven gecheckt hebt, is de kans groot dat je een degelijk uitzendbureau op het oog hebt. Gewoon goed je huiswerk doen!

Heb je nog vragen? Ik sta je graag te woord. 

Bob Vereijken
Bob Vereijken

Telefoonnummer

0653493243

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd