Bob’s Kijk Op: Deel 3

Bob’s Kijk Op: Deel 3

Bob Vereijken
Bob Vereijken
Leestijd 2 minuten

De uitzendvergunning terug!

FlexExpert is in 1993 opgericht. We heetten toen ASTRO b.v., moesten een uitzendvergunning hebben en een waarborgsom storten. Zo’n uitzendvergunning was verplicht voor ieder uitzendbureau, om malafide uitzendbureaus tegen te gaan.

De geschiedenis van de uitzendvergunning

Maar op 1 juli 1998 werd het vergunningenstelsel afgeschaft. De regels waren niet goed te handhaven. Daarnaast lukte het ondernemers die het illegaal wilden doen, toch wel. Het vergunningenstelsel droeg niet bij aan een beter gereguleerde arbeidsmarkt. 

Een keurmerk in plaats van een vergunning

In de plaats daarvoor kwam onder andere het SNA-keurmerk. Daarover schreef ik ook al in een eerdere blog. Dit is een vrijwillig keurmerk voor uitzendbureaus. Bedrijven met zo’n keurmerk worden gecontroleerd, bijvoorbeeld op hoe en of ze de lonen correct uitbetalen. Maar dit blijkt niet genoeg te zijn om bureaus met kwaad in de zin tegen te gaan. 

Wildgroei van uitzendbureaus

Sinds de vergunning in 1998 is afgeschaft, zijn we van 4.000 naar 15.000 uitzendbureaus gegaan. Ze schoten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast is Nederland het enige Europese land zonder uitzendvergunning en mét zoveel malafide uitzendbureaus (NOS). Met alle gevolgen van dien: uitzendkrachten worden niet goed behandeld en huisvesting is slecht geregeld. Vooral voor arbeidsmigranten.

Vanaf 2025 een nieuwe certificeringsplicht

Er lijkt maar een oplossing te zijn: opnieuw een certificeringsplicht voor uitzendbureaus. Het voorstel is om dit in 2025 te doen. Alle ondernemingen die onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) vallen, moeten dan een certificaat hebben.

Wat houdt zo’n certificaat in?

  • Periodieke controles, bijvoorbeeld op het betalen van loon, belastingaangifte en pensioen.
  • Een verklaring omtrent gedrag (VOG)
  • Een waarborgsom van €100.000.
  • Gecertificeerde huisvesting voor je medewerkers.

Wat ik daarvan vind?

Ik ben blij voor de branche, de medewerkers en de inleners dat dit inzicht uiteindelijk gekomen is. Wat mij betreft is dit de enige manier om goed functionerende uitzendbureaus te faciliteren en malafide bureaus aan te pakken. Zo kan iedereen die dat wil met een gerust hart aan het werk voor een uitzendbureau!

Hoe denk jij erover? 

 

 

Bronnen: NOS

Bob Vereijken
Bob Vereijken

Telefoonnummer

0653493243

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd