Petra’s Praktijktip: acht tips voor een knallend cv

Petra’s Praktijktip: acht tips voor een knallend cv

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Leestijd 3 minuten

Elke vacature vraagt erom: je cv. Je curriculum vitae, je levensloop, oftewel: wat heb je aan ervaring opgedaan in je leven? Een cv maken is misschien niet het leukste klusje, maar wel van belang. Maar… hoe maak je een goed cv? Wat moet er in een cv? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe valt jouw cv op tussen al die andere? In deze blog geven we je 8 tips voor een knallend cv.

  1. Hou het kort

Maak je cv niet langer dan 2 A4’tjes. Soms is eentje ook al genoeg. Recruiters lezen veel cv’s op een dag, daarom scannen ze snel alle informatie. Maak je cv daarom niet te langdradig. Natuurlijk verschilt het per persoon en per branche hoe lang je cv is. Als je net bent afgestudeerd zal je cv een stuk korter zijn dan wanneer je al 30 jaar aan het werk bent.

  1. Geef relevante voorbeelden

Deze tip sluit eigenlijk aan op de vorige. Recruiters hebben niet de tijd om uit jouw cv te zoeken wat nou echt relevant is, dat moet jij voor ze doen. Laat info die er niet toe doet weg en zet het belangrijkste bovenaan. Dat wordt namelijk het vaakst gelezen. Dat jij 5 jaar geleden op zaterdag bij de bakker werkte, maakt niet uit als je solliciteert als journalist. Dat je vorig jaar een column had in de universiteitskrant wél. Geef dus alleen relevante voorbeelden.

  1. Hou het overzichtelijk

Zorg ervoor dat je cv gemakkelijk te scannen is. Maak gebruik van kopjes in andere groottes of lettertypes en zorg dat de boel netjes uitgelijnd is. En onmisbaar: opsommingen. Onder iedere werkervaring kun je in bulletpoints in een oogopslag laten zien wat je taken daar precies waren.

  1. Pas je cv aan op de vacature

Jij wilt natuurlijk de perfecte match zijn voor de vacature. Dat lukt niet als je één keer een cv maakt en dat bij elke vacature instuurt. Als je de vacature goed doorleest, weet je precies wat de werkgever belangrijk vindt. En dat kun jij dan benadrukken in je cv.

  1. Gebruik je eigen woorden

Je cv aanpassen op de vacature betekent niet dat je de vacaturetekst moet kopiëren. Het is juist belangrijk dat je het in je eigen woorden zegt. Iedereen kan een tekst kopiëren. Maar als je het in je eigen woorden zet, laat je zien dat je er echt over nagedacht hebt en dat je de functie serieus neemt.

  1. Denk aan de vormgeving

Opvallen tussen de stapel en Photoshop in de vingers? Doe je ding! Met een creatief cv kun je jezelf onderscheiden van de rest. Ook als je niet zo’n Photoshop-held bent kun je prima een creatief cv maken. Bijvoorbeeld met het online programma Canva. Maar voel je niet verplicht. Ook met Word kun je gemakkelijk een strak en simpel cv maken aan de hand van sjablonen. Je bent helemaal vrij om je cv te maken zoals jij het wilt, maar zorg er wel voor dat het bij jou én je werk past. Een cv in de vorm van een recept past misschien niet helemaal bij een functie als kraanmachinist.

  1. Zet linkjes in je cv

De meeste recruiters gaan je cv niet printen, maar lezen ‘m op hun laptop. Je kunt dus prima linkjes toevoegen. Bijvoorbeeld naar je LinkedIn-profiel, een project waar je aan hebt gewerkt of een portfoliowebsite. Pas wel op dat je niet met linkjes gaat strooien. Hou het bij een stuk of drie.

  1. Checken, checken, checken!

Foutjes sluipen er gemakkelijk in. Daarom is het belangrijk dat je alles goed checkt. Natuurlijk kun je je cv oneindig vaak doorlezen vanaf je scherm, maar vaak werkt het beter om het even te printen. Op papier zie je fouten sneller. Laat eventueel iemand anders naar je cv kijken. Iedereen let op verschillende dingen, dus misschien ziet jouw moeder, vriend of buurmeisje wel een fout waar jij overheen hebt gelezen. Bonustip: sla je cv op als pdf. Dan kan er niks meer verspringen.

Als het goed is, heb je na deze tips een knaller van een cv. Je bent klaar om te solliciteren! Komt goed uit, want wij hebben nog een aantal vacatures openstaan. De koffie staat klaar, dus hopelijk tot snel!

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Accountmanager

Telefoonnummer

0654995726

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd