Petra’s Praktijktip: zo bereid je je sollicitatiegesprek voor

Petra’s Praktijktip: zo bereid je je sollicitatiegesprek voor

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Leestijd 3 minuten

Een sollicitatiegesprek voorbereiden: hoe doe je dat?

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Je cv viel blijkbaar in de smaak. Natuurlijk ben je hartstikke blij. De vraag is nu: hoe bereid je je voor? Je wilt laten zien dat jij de perfecte persoon bent voor deze functie. Het is belangrijk om alles goed voor te bereiden en vooral niks te vergeten. Om je te helpen bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek, hebben wij deze checklist gemaakt!

Neem je cv en brief mee

Print je cv en sollicitatiebrief. Zijn er vragen over een specifiek onderdeel? Dan kun je ze gemakkelijker beantwoorden als je ze voor je hebt liggen. Soms schuift er onverwacht ook nog iemand aan bij het gesprek. Dan komt het heel positief over dat jij nog een extra printje mee hebt voor diegene!

Lees de vacature nog een keer goed door

Zo weet je precies wat de werkgever zoekt. Welke vaardigheden heeft hun ideale kandidaat? En welke daarvan beheers jij? Is er nog iets dat je moet leren? Geef dat dan duidelijk aan. 

Weet wie je tegenover je hebt

Weet je al met wie je het gesprek hebt? Zoek diegene op op LinkedIn, zodat je een beeld hebt van hoe die eruit ziet en wat die doet. Misschien kun je iets vinden over interesses of hobby’s. Dan heb je meteen een mooi aanknopingspunt in het gesprek. Bekijk ook goed de website en social media van het bedrijf. Zo weet je waar ze mee bezig zijn. 

Bereid een introductie over jezelf voor

“Kun je kort iets over jezelf vertellen?” is een vraag die je kunt verwachten. Dus ook kunt voorbereiden! In een paar minuten vertel je wie je bent, wat je hobby’s zijn, wat je nu doet qua werk of studie en waarom je hier zit. Handig om dit even op te schrijven of hardop te oefenen. Het zit namelijk allemaal wel in je hoofd, maar je moet het ook goed onder woorden kunnen brengen. 

Denk vast na over vragen

Deze werkt twee kanten op: de vragen die je krijgt én de vragen die je stelt, kun je voorbereiden. Natuurlijk zit jij op de quiz-stoel en willen ze alles van je weten. Daar kun je je goed op voorbereiden. Veelgestelde vragen zijn bijvoorbeeld: 

  • Waarom ben jij geschikt voor deze functie? 
  • Wat kun jij bijdragen aan ons bedrijf? 
  • Waarom wil je hier werken? 
  • Wat deed je in je vorige functie?

Maar een veelgestelde vraag is ook: heb je nog vragen? Misschien was de vacature al duidelijk en heb je geen prangende vragen. Probeer dan om toch een paar vragen te verzinnen. Dat laat namelijk zien dat je interesse hebt. Voorbeelden zijn:

  • Neem ik deze functie van iemand over of is het een nieuwe functie?
  • Wat gebeurt er na dit gesprek?
  • Kan ik een rondleiding krijgen door het gebouw?
  • Wat verwachten jullie de eerste maanden van mij?

Nog een extra tip: schrijf je vragen op en neem ze mee. Dan kun je tijdens het gesprek nog even kijken of je ze allemaal gesteld hebt. En heb je meteen een kladblaadje waarop je aantekeningen kunt maken.

Plan je route

Kom je met het openbaar vervoer? Bekijk dan een paar dagen van tevoren hoe je er het gemakkelijkst komt. Is het bedrijf moeilijk te bereiken met het OV? Dan is een OV-fiets een optie. 

Als je met de auto komt, kijk dan van tevoren waar je het best kunt parkeren. Voor beide opties geldt: check op de dag zelf ook nog even je route. Is er geen trein die uitvalt of enorme file op je route? Zorg ervoor dat je ruim op tijd vertrekt.

Plan je outfit

Wat je aantrekt, is afhankelijk van waar je gaat solliciteren. Bij een hip bureau hoef je niet in formele kleding, terwijl ze dat bij een advocatenkantoor misschien wel van je verwachten. Een goede indicatie is vaak social media. Staat iedereen in pak op de foto? Dan waarderen ze het vast als jij ook in formele kleding komt. Zorg er in ieder geval voor dat je er verzorgd uitziet. 

Als je alles hierboven afgevinkt hebt en lekker jezelf blijft, dan komt het vast goed. Veel succes!

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Accountmanager

Telefoonnummer

0654995726

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd