Hoe ga je om met de onrust rond schijnzelfstandigheid?
De laatste tijd merk ik dat er veel onrust heerst rondom de uitspraak van de Belastingdienst om strenger te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Steeds meer ondernemers vragen zich af: kan ik zo blijven samenwerken met mijn ZZP’ers, of loop ik straks tegen boetes en naheffingen aan?
Checklist om schijnzelfstandigheid te herkennen
Als je niet zeker weet of er sprake is van schijnzelfstandigheid, is het verstandig om dit eerst goed te onderzoeken. Wij bij FlexExpert gebruiken een praktische checklist om snel te beoordelen of jouw samenwerking met een ZZP’er volgens de regels is. Blijkt er geen probleem te zijn, dan kun je in veel gevallen gewoon doorgaan zoals je gewend bent.
Payrolling als oplossing
Maar wat als er wél sprake is van schijnzelfstandigheid? Dan kan het een enorme geruststelling zijn om je ZZP’er(s) op de payroll te zetten via Payroll-Online.nl. Op die manier komen ze in loondienst, waardoor jij als opdrachtgever geen risico meer loopt op naheffingen en boetes.
ZZP vs. loondienst – niet te vergelijken
ZZP’ers zijn vaak bang dat ze er met loondienst financieel op achteruitgaan. Toch blijkt uit de praktijk dat dit niet altijd zo is. Verschillen in fiscale voordelen, verzekeringen en pensioenregelingen spelen hierin een grote rol. Het is daarom de moeite waard om te onderzoeken wat de voordelen zijn en hoe de kostenplaatjes precies uitpakken.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Overweeg je om (een deel van) je ZZP’ers op de payroll te zetten? Of ben je gewoon benieuwd of je nu of in de toekomst risico loopt? Neem gerust contact met me op via 06-54995726. Ik praat je graag bij over de mogelijkheden en geef persoonlijk advies op basis van jouw specifieke situatie.