Petra’s Praktijktip: laat de perfecte sollicitant niet lopen

Petra’s Praktijktip: laat de perfecte sollicitant niet lopen

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Leestijd 2 minuten

Laat de perfecte sollicitant niet lopen!

Ja, daar zijn we weer met het welbekende liedje: het is krap op de arbeidsmarkt. En vandaag schrijf ik voor de werkgevers. Want zij moeten daar natuurlijk ook iets mee. Door die krapte komen we erachter dat niet elke sollicitatieprocedure even goed werkt. Daardoor loop je het risico om de perfecte sollicitant te laten lopen. Eeuwig zonde! Hoe je het voorkomt? Daar gaat deze praktijktip over!

De perfecte kandidaat

Er is iets waar ik echt héél blij van word. En dat is wanneer ik een sollicitant heb die perfect bij een vacature past. De werkervaring in het cv sluit precies aan op de nieuwe functie, de sollicitant heeft de kwaliteiten die nodig zijn en het enthousiasme spat ervan af in de motivatiebrief.

Een match made in heaven! Ik word daar helemaal gelukkig van. Ik bel dan ook vaak snel het bedrijf met de vacature én de sollicitant op. Van de sollicitant wisten we al dat die enthousiast was, en het bedrijf is natuurlijk ook hartstikke blij.

Het vervolg

Maar dan… ik stuur de sollicitatie door naar het bedrijf en vervolgens is het 3 dagen lang stil aan de overkant. Daarna worden we uitgenodigd voor een gesprek dat over 2 weken is. Na dat gesprek ziet iedereen het wel zitten. Maar… er moet eerst nog een tweede gesprek komen, met iemand van de afdeling waar de sollicitant komt te werken. Daar zit ook weer 2 weken tussen. En oh ja, die week daarop moet de sollicitant nog een meeloopdag doen. 

Dan begint het wachten

Wie rekent even mee? Voordat de sollicitant eindelijk kan beginnen, zijn we al meer dan 5 weken verder! Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar het komt regelmatig voor dat er (te) veel tijd zit tussen de match en de eerste werkdag. 

Het gevaar van een te lange sollicitatieprocedure

Dat is een risico. Ook dat kan ik uit ervaring vertellen. Want er kan veel gebeuren in 5 weken. Het kan zomaar zijn dat de sollicitant in die tijd een berichtje krijgt op LinkedIn: ‘Wij zoeken iemand en jij past precies bij deze vacature!’. Maar daar krijgt de sollicitant €800 meer. Wat zou je zelf doen?

Mijn tips voor een snellere sollicitatieprocedure

De kans is aanwezig dat jouw perfecte kandidaat gewoon wegloopt en bij de concurrent aan de slag gaat. En dat zou eeuwig zonde zijn. Mijn tip is dus ook: 

Maak je sollicitatieprocedure efficiënt!

  • Plan niet meer gesprekken dan nodig
  • Zorg dat de mensen die uiteindelijk beslissen, meteen bij het eerste gesprek zijn
  • Bespreek meteen een startdatum (dat hoeft niet altijd de eerste van de maand te zijn!)
  • Reageer snel op e-mails, berichtjes en telefoontjes: je moet goed bereikbaar zijn voor vragen

Voor jezelf is het ook beter

Zo zorg je ervoor dat die perfecte kandidaat ook echt je collega wordt. Daar doen we het voor. En zeg nou zelf: jij wilt eigenlijk toch ook dat iemand zo snel mogelijk aan de slag gaat. Succes met je volgende sollicitatieprocedure!

Petra van Dijk
Petra van Dijk
Accountmanager

Telefoonnummer

0654995726

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd