Bob’s Kijk Op: deel 4

Bob’s Kijk Op: deel 4

Bob Vereijken
Bob Vereijken
Leestijd 2 minuten

Werken doe je voor jezelf

In Nederland is veel op het gebied van werk sterk gereguleerd. Aan de ene kant fijn, want je hoeft nergens over na te denken. Maar het heeft ook een hoop nadelen. Als je het mij vraagt, kan het allemaal veel simpeler. Werken voor jezelf zou de standaard moeten zijn.

Werk en toeslagen

Pensioen, salaris, soort dienstverband, aantal werkuren per week: dat bepaalt de overheid allemaal. Dat dat niet altijd optimaal is, laat ik met een voorbeeld zien. Neem nou de toeslagen. Als mensen geen werk hebben, krijgen ze een uitkering en een aantal toeslagen. Zorgtoeslag en huurtoeslag bijvoorbeeld. Maar zodra je gaat werken, heb je geen recht meer op je uitkering. En ook niet meer op de toeslagen. Per saldo hou je aan het eind van de maand dan vaak minder geld over.

Hoe verhoog je arbeidsparticipatie?

Ik snap best dat mensen dan denken: ik ga liever niet werken, want dan hoef ik minder te doen en krijg ik gewoon meer geld. En dat terwijl de overheid juist de arbeidsparticipatie zo hoog mogelijk wil hebben. Dan gaat er toch iets mis als je mensen gaat ‘straffen’ op het moment dat ze aan het werk gaan.

Werken voor jezelf

Maar hoe los je zoiets op? Ik heb er wel een idee over. Hoe mooi zou het zijn dat je als werkende zelf kiest waar je voor spaart tijdens je werkende leven. Jij werkt, dus jij bepaalt. Klinkt best logisch, toch?

Een eigen persoonlijk budget dat je mag besteden aan pensioen, scholing, vrije dagen en noem maar op. Wil je graag veel extra cursussen doen? Dan gebruik je je budget daarvoor. Liever wat vaker en langer op vakantie? Dat bepaal je zelf. Op deze manier werk je voor wat jij belangrijk vindt.

Leuker én gemakkelijker

Daar zou het allemaal een stuk simpeler van worden, denk ik. De overheid zou met zo’n regeling in ieder geval doen wat ze belooft. Er zijn voor de burger. Op het gebied van werken en uitkeringen zou ik dan ook willen zeggen: less is more.

Ik hoor graag hoe jij erover denkt. Zullen we eens in gesprek gaan?

 

Bob Vereijken
Bob Vereijken

Telefoonnummer

0653493243

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd