Bob’s kijk op: de behandeling van arbeidsmigranten

Bob’s kijk op: de behandeling van arbeidsmigranten

Bob Vereijken
Bob Vereijken
Leestijd 2 minuten

De oneerlijke behandeling van arbeidsmigranten

In 2022 hielpen meer dan 800.000 arbeidsmigranten de Nederlandse economie draaiende te houden. En toch krijgen ze niet altijd de behandeling én waardering die ze verdienen. De huisvesting van arbeidsmigranten is bijvoorbeeld vaak slecht in het nieuws. Dat moet anders, want we kunnen echt niet zonder ze.

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar

Arbeidsmigranten doen vooral werk wat mensen met een Nederlandse achtergrond niet willen doen. Die vinden het werk te vies, te ver weg of het betaalt te weinig. Terwijl het juist gaat om producten waar Nederland trots op is, zoals de bloementeelt.

Gelukkig dus dat er mensen zijn die dat werk wél willen doen. Ze willen er zelfs voor naar Nederland verhuizen. Daar zouden we toch dankbaar voor moeten zijn! Maar in plaats van waardering krijgen ze juist vaak een slechte behandeling als ze in Nederland zijn.

De problemen met huisvesting

Kijk bijvoorbeeld naar de huisvesting. Die is vaak slecht in het nieuws, en er zijn ook zeker misstanden geweest. Omdat veel arbeidsmigranten via een uitzendbureau in Nederland werken, zijn de uitzendbureaus medeverantwoordelijk voor goede huisvesting. Maar ook de werkgever is verantwoordelijk, en uiteindelijk moet de gemeente de vergunning verlenen. Samen moeten zij dus een goed onderkomen regelen voor de arbeidsmigranten.

Controles op de SNF-norm

Uitzendbureaus die lid van de NBBU zijn – FlexExpert ook dus – moeten voldoen aan de SNF-norm. Die norm bestaat uit verschillende eisen waaraan een uitzendbureau moet voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van ruimte, privacy, sanitair, (brand)veiligheid, voorzieningen, informatievoorziening en toezicht. De NBBU controleert elk jaar of dat goed geregeld is bij al hun leden.

Verbeteren van de positie van arbeidsmigranten

Werkgevers- en werknemersorganisaties blijven zich inzetten voor de arbeidsmigranten. Niet alleen voor goede huisvesting, maar ook bijvoorbeeld voor een eerlijk loon, vakantiedagen en uren per week. Door de jaarlijkse controles wordt het steeds beter, maar er is nog een hoop te doen. En de uitzendbureaus staan er niet alleen voor: ook gemeentes en werkgevers moeten hun steentje bijdragen.

Wat ik ervan vind

We zijn goed op weg om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. De NBBU en andere brancheorganisatie blijven controleren. Zo komt er hopelijk snel een einde aan de uitbuiting van arbeidsmigranten. We kunnen namelijk niet zonder deze harde werkers. Laten we ze daarom behandelen zoals ze verdienen: met goede huisvesting en degelijke arbeidsvoorwaarden. Die arbeidsvoorwaarden hebben de NBBU-bureaus goed geregeld, nu de huisvesting nog!

Bob Vereijken
Bob Vereijken

Telefoonnummer

0653493243

E-mailadres

werving@flexexpert.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Wij gaan vrijblijvend voor je op zoek naar jouw droombaan!

Heb je nog meer vragen? Neem contact op met ons.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?
Groot netwerk

Wij werken voor jou

Persoonlijk

Jij maakt het verschil

Payrolling

Maximaal ontzorgd